19 Ekim 2013 Cumartesi

KUŞAKLAR VE YÖNETİMDE DEĞİŞİM İHTİYACI


KUŞAKLAR VE YÖNETİMDE DEĞİŞİM İHTİYACI



Y kuşağı olarak tanımlanan (1977-1994 arası doğumlular) kuşağın iş hayatında çalışmaya başlamasıyla birlikte mevcut yönetim tarzlarının ve yöntemlerinin yeterli olmadığı ve bazen ters etki yarattığı görülmektedir.

Y kuşağı analizleri, bu kuşağın yaratılmış en eğitimli, en medeni, en teknolojiye açık, bilgi kaynaklarından öğrenebilen, global olarak dünyayı keşfetmeye çalışan insan topluluğu olduğunu ortaya çıkarıyor.

Kimlikler oluşurken modellediğiniz kişilerin etkisi çok önemlidir. İlk yöneticiniz, diğer yöneticileriniz, patronlarınız, anneniz, babanız, ilk öğretmeniniz vb.

X kuşağı olarak adlandırılan (1965-1976 arası doğumlular) kuşağın “ yöneticilik kimliği ” oluşurken modellediği Boomers olarak adlandırılan kuşak (1945-1964 arası doğumlular), işkolik olarak tanımlanıyor, çalışmak için hayatlarını bile adayabiliyorlardı.

Bu kuşak radikal değerlerin savunucusu olarak yetişen X kuşağının yöneticilik tarzını şekillendirdi. Şu an en yaşlısı 31‘ lerinde olan çoğu Y kuşağının halen ilk yöneticisi durumundalar. Geldiğimiz noktada X ve Y kuşağı arasında çatışmaların, anlaşmazlıkların ve iletişim problemlerinin olduğunu görmekteyiz. Bu durum işyerinde verimliliğin düşmesine, çalışan performanslarının olumsuz etkilenmesine ve çalışan bağlılığının azalması gibi birçok sıkıntılı duruma zemin oluşturmaktadır.

Çözüm için birilerinin değişmesi gerekli.

Peki hangi kuşak değişecek?

X kuşağı mı? Y kuşağı mı?

X kuşağına “ Y Kuşağını Anlamak ” eğitimleri veriliyor?

Kuşak farklılıkları, kültürel farklılıklar, cinsiyet farklılıkları, global farklılıklar, kişilik farklılıkları derken parmak izimizin baştan farklı olduğunu unutarak ilk önce aynılaştırmaya çalıştığımız bireylere sonra da farklılıkları anlatmak için sonuna “anlamak” eklenilen bir çok eğitim düzenliyoruz.

Sorunu farkında olmadan belki geçici olarak çözmeye çalışıyoruz.

Daha köklü bir çözüme ihtiyacımız var ve gün geçtikçe bu çözüm ülkemizde de yayılıyor.

Köklü çözümlerden biri “ koçluk becerilerinin ” hayatımızın her alanına adaptasyonu, iş hayatımızda iletişim, yöneticilik ve işbirliği geliştirmede kullanılmasıdır. Bunu da sadece 1 veya 2 günlük adının içinde koçluk yazan eğitimlere katılarak yapamayız.

Rekabette öne geçmek isteyen şirketlerde, çalışanların performans ve potansiyelini yükseltmek için, başarı ve gelişim odaklı bir şirket kültürün yerleşmesi için, kuşaklar arası farklılıkların birbirini desteklemesi ve işbirliği geliştirmek için profesyonel ve deneyimli Koçlardan uzun vadeli mentorluk desteği almanın ve sonuç odaklı çalışmanın tam zamanıdır.

Bu süreç bir “ gelişim yolculuğu ” olarak ele alınmalı, şirket kültürüne özel programlar ve yöntemler belirlenerek ilerlenmelidir.

Böylece “ onlar değişsin ” diyen bir kuşağı “ hep beraber gelişiyoruz ve değişiyoruz ” a hep birlikte çevirmemiz mümkün olacaktır.

Gelişim yolculuğunuzda yolumuzun kesişmesi dileğiyle,

Meral DAL- Yönetici Koçu & Mentor, Eğitmen- Gelişim Gezginleri Grup

Bu konudaki deneyimlerinizi info@gelisimgezginleri.com a “ kuşak farklılıkları” başlığı ile yazarak bize gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder